Brugge: Het Venetië van het Noorden
Brugge: Het Venetië van het Noorden

Brugge: Het Venetië van het Noorden

Brugge: Het Venetië van het Noorden

Brugge, ook wel bekend als het ‘Venetië van het Noorden’, staat bekend om zijn middeleeuwse architectuur, kronkelende grachten en charmante geplaveide straatjes. Of je nu voor de eerste keer komt of een terugkerende bezoeker bent, Brugge blijft verrassen met zijn rijkdom aan bezienswaardigheden, verborgen pareltjes en authentieke ervaringen.

Brugge

Ontdek de Bezienswaardigheden van Brugge

De Markt, het Belfort en de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Begin je ontdekkingstocht op de Markt, het kloppende hart van Brugge. Hier staat het imposante Belfort, een 13e-eeuwse klokkentoren die 83 meter hoog is. Beklim de 366 treden voor een adembenemend uitzicht over de stad en het omliggende platteland. Op de Markt zelf kun je genieten van de kleurrijke, historische gebouwen en de gezellige terrasjes. Hier kun je heerlijk mensen kijken en de bruisende sfeer van Brugge opsnuiven.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk is met haar 115 meter hoge toren een van de iconen van Brugge. Binnen vind je de beroemde Madonna met Kind van Michelangelo, een van de weinige werken van de kunstenaar buiten Italië. Daarnaast herbergt de kerk indrukwekkende grafmonumenten van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Vergeet niet om ook de prachtige architectuur en de serene sfeer van de kerk in je op te nemen.

Bron foto 1Bron foto 2Bron foto 3

Het Begijnhof, de grachten en de burg

Voor een moment van rust en reflectie bezoek je het Begijnhof, gesticht in de 13e eeuw. Deze serene oase, met zijn witgekalkte huisjes en rustige binnentuin, biedt een kijkje in het leven van de begijnen, vrome vrouwen die in gemeenschap leefden zonder kloostergeloften af te leggen. Het Begijnhof is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van een rustige wandeling.

Een rondvaart door de grachten van Brugge mag je niet missen. Vanaf het water krijg je een uniek perspectief op de stad en kun je genieten van de prachtige historische gebouwen die de grachten omringen. De rondvaarten duren meestal ongeveer 30 minuten en geven je een fascinerende kijk op de geschiedenis en architectuur van Brugge. Tip: ga vroeg in de ochtend of laat in de avond voor een rustiger ervaring.

Naast de Markt is De Burg een ander historisch plein dat je niet mag missen. Hier vind je het Stadhuis van Brugge, een van de oudste stadhuizen van België. Het gotische gebouw dateert uit de 14e eeuw en heeft een prachtig interieur, inclusief de indrukwekkende Gotische Zaal met zijn muurschilderingen en gewelfde plafond. Naast het Stadhuis bevindt zich de Heilig-Bloedbasiliek, waar volgens de overlevering een relikwie van het Heilig Bloed van Christus wordt bewaard.

Bron foto 4 Bron foto 5 Bron foto 6

Verborgen Pareltjes in Brugge

De Rozenhoedkaai en Jeruzalemkerk

De Rozenhoedkaai is een van de meest fotogenieke plekken in Brugge. De reflecties van de historische gebouwen in het water van de grachten zijn adembenemend, vooral bij zonsopgang of zonsondergang. Bezoek deze plek vroeg in de ochtend of laat in de avond voor de mooiste foto’s zonder de drukte. Het is de perfecte plek voor een romantische wandeling of een rustige moment van bezinning.

De Jeruzalemkerk, geïnspireerd door de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, is een minder bekende maar fascinerende bezienswaardigheid. Gebouwd in de 15e eeuw door de rijke koopmansfamilie Adornes, biedt deze kerk een unieke, mystieke sfeer. Het naastgelegen Adornesdomein herbergt een museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de familie en hun connectie met Jeruzalem.

Bron foto 7 Bron foto 8

Sint-Anna Kwartier en Kruispoort

Het Sint-Anna Kwartier is een rustige wijk waar je de charme van het oude Brugge echt kunt ervaren. Bezoek het Volkskundemuseum, gehuisvest in acht 17e-eeuwse huisjes, om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van de Brugse bevolking door de eeuwen heen. De wijk biedt een authentieke ervaring weg van de drukte van de toeristische gebieden en is perfect voor een ontspannen wandeling.

De Kruispoort is een van de best bewaarde stadspoorten van Brugge, daterend uit de 15e eeuw. Deze poort biedt een indrukwekkend zicht op hoe Brugge eruitzag in zijn glorietijd. Het is een rustige plek, weg van de drukte, waar je even kunt terugreizen in de tijd en kunt genieten van de historische sfeer.

Bron foto 9Bron foto 10

Top Ervaringen en Activiteiten

Ga je fietsen of kantklossen?

Ontdek Brugge als een local en huur een fiets. Verken de kronkelende straatjes en fiets langs de stadsmuren voor een actieve en leuke manier om de stad te zien. Een populaire route is die naar Damme, een schilderachtig dorpje op slechts een paar kilometer van Brugge, bekend om zijn mooie landschappen en charmante sfeer. Onderweg kun je genieten van de rustige paden en het prachtige Vlaamse platteland.

Brugge is wereldberoemd om zijn kantklossen. Breng een bezoek aan het Kantcentrum in het Sint-Anna Kwartier om meer te leren over deze eeuwenoude ambacht. Hier kun je kantklossers aan het werk zien en zelf proberen om een stukje kant te maken. Het is een fascinerende manier om een belangrijk deel van de Brugse cultuur te ontdekken en waarderen.

Bron 11Bron 12

Proef Belgische chocolade of bezoek een brouwerij

Brugge staat bekend om zijn heerlijke chocolade. Bezoek een van de vele chocolatiers in de stad en geniet van een chocoladeproeverij. Onze favoriet is The Chocolate Line, waar je unieke en innovatieve smaken kunt proberen. Van traditionele pralines tot exotische combinaties zoals wasabi en sake, er is voor ieder wat wils. Vergeet niet om ook wat chocolade mee naar huis te nemen als aandenken.

Proef de lokale bieren tijdens een rondleiding door een van de brouwerijen in de stad. Brouwerij De Halve Maan biedt een geweldige tour die eindigt met een prachtig uitzicht over Brugge en een heerlijke Brugse Zot. Tijdens de rondleiding leer je alles over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij, die al sinds 1856 in handen is van dezelfde familie. Proef ook hun andere bier, Straffe Hendrik, voor een complete ervaring.

Bron foto 13Bron foto 14

Bezoek een museum

Brugge heeft een rijk aanbod aan musea. Bezoek het Groeningemuseum voor een uitgebreide collectie Vlaamse Primitieven, waaronder werken van Jan van Eyck en Hans Memling. Ga naar het Frietmuseum om alles te leren over de Belgische frieten, van de oorsprong van de aardappel tot de perfecte baktechniek. Andere interessante musea zijn het Gruuthusemuseum, dat een prachtig beeld geeft van het leven van de Brugse adel in de middeleeuwen, en het Sint-Janshospitaal, een van de oudste ziekenhuizen van Europa, waar je kunt genieten van prachtige kunstwerken en historische medische instrumenten.

Brugse hotspots

Eten: Grand Café De Republiek

Voor een onvergetelijke culinaire ervaring moet je bij Grand Café De Republiek zijn. Dit restaurant biedt een gezellige sfeer met een moderne twist. De gerechten zijn verrukkelijk en worden bereid met verse, lokale ingrediënten. De menukaart varieert van klassieke Vlaamse gerechten tot innovatieve creaties, alles met een focus op kwaliteit en smaak. De Republiek is de perfecte plek voor een ontspannen lunch of een romantisch diner. Probeer zeker de huisgemaakte garnaalkroketten en de stoofvlees met Brugse Zot. Hun uitgebreide selectie lokale bieren en wijnen maakt je culinaire ervaring compleet.

Slapen: Maison Amodio B&B

Tijdens ons verblijf in Brugge logeerden we in het prachtige Maison Amodio B&B. Deze bed & breakfast biedt niet alleen een comfortabele en stijlvolle accommodatie, maar ook een warm welkom door de gastvrije eigenaren. De kamers zijn elegant ingericht en voorzien van alle moderne gemakken, terwijl de historische charme van het gebouw behouden is gebleven. Maison Amodio is de ideale uitvalsbasis voor een onvergetelijk verblijf in Brugge. Het ligt op een rustige locatie, op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden, en biedt de perfecte mix van comfort en authenticiteit.

Bron foto 15Bron foto 16

Meer België tips? Ontdek Sint-Niklaas.